70 років Ан-2: апгрейд і нові рекорди

15:31 | 14.11.2019
Автор
аналитик, обозреватель транспортного рынка
Біля 18 тис. екземплярів – таку кількість легендарного Ан-2 було вироблено у світі з моменту запуску його у серійне виробництво. А сталося це у 1949-му – цієї осені на ДП «Антонов» відмічали 70 років з того дня, як перша серійна машина злетіла у повітря. Ан-2 став одним з наймасовіших літаків у історії і увійшов до Книги рекордів Гінеса як єдиний літак, який випускають так довго. У Польщі, де на заводі WSK PZL-Mielec зібрали левову частину цих машин, виробництво тривало до 2002 року, а у Китаї його збирають за ліцензією донині. Значну кількість машин списали, але у світі продовжують експлуатувати декілька тисяч Ан-2 різних модифікацій.

Секрет успіху «Аннушки» у невимогливості, здатності працювати у складних кліматичних і метеорологічних умовах та злітати з коротким пробігом (до 200 м) навіть з грунтових доріг. Створений конструктором Олегом Антоновим літак міг перевезти 1,5 тонн або 12 пасажирів. «Эта стрекоза может даже мне на шляпу сесть!», – вигукнув перший секретар ЦК Компартії України Микита Хрущов, побачивши, як під час демонстраційного польоту Ан-2 приземлився поперек смуги у Жулянах.

Незважаючи на поважний вік від дати створення, Ан-2 залишається затребуваним, у тому числі – приватними компаніями. Та, звісно, вимоги до нього змінилися – вантажопідйомність розповсюдженої «полуторки» ГАЗ АА, на яку свого часу орієнтувався Антонов, вже не влаштовує клієнтів. Саме тому конструкторське бюро Антонова узялося модернізувати легендарну машину, а «Мотор Січ» – створювати новий двигун як раз для неї.

Новий літак АН-2-100 розробили декілька років тому, він отримав новий двигун, гвинт та навігаційне обладнання, презентація ж у Києві відбулася у 2017 році. Вантажопідйомність оновленого літака збільшилася, і рекордна вага, яку він підняв, перевищила три тони. За рахунок додаткових баків дальність польоту збільшилася з 360 до 525 км. Він став більш маневреним та швидким, і у тому ж 2017 році АН-2-100 встановив новий світовий рекорд швидкості для повітряних суден такого класу – 255 км/год.
На заводі «Мотор Січ» повідомили, що Ан-2-100 буде оснащений двигуном МС-14, який у комплекті з повітряним гвинтом АВ-17 або АВ-36 призначений для літаків місцевих повітряних ліній пасажиромісткістю до 30 чоловік. Двигун отримав сертифікат Авіарегістра Міждержавного авіаційного комітету.


«Під час модернізації вдалося зберегти дюжину пасажирських місць – при тому, що одномоторний літак за нормативами може дозволити собі брати на борт тільки дев'ятьох пасажирів, – відмічав президент «Мотор Січі» В'ячеслав Богуслаєв. «Модернізація перетворила старий Ан-2, відомий в народі як «кукурузник», в більш потужний і витривалий літак, за технічними характеристиками значно перевершує свого попередника. З Києва в Запоріжжя ми летіли всього два з половиною години, подолавши відстань у 540 кілометрів. Жоден стандартний Ан-2 так швидко пересуватися не зможе. Це як якщо порівнювати старі «Жигулі» і гоночний болід класу Формули-1, – порівнював льотчик-випробувач ДП «Антонов» Анатолій Ружанський.
Ан-2-100 вже пройшов усі необхідні випробування та отримав сертифікат, що дає змогу виробляти його серійно. Літак вже демонструвався за кордоном. Втім, у першу чергу ті компанії, які вже експлуатують Ан-2, зацікавлені у заміні двигунів у цих машинах.

Міняти мотори на Ан-2 вже почали в Україні. Так, нещодавно авіакомпанія «Константа» повідомила, що придбала два двигуни МС-14 виробництва АТ «Мотор Січ» для подальшої установки на наявні в неї літаки Ан-2. Вона стала першим вітчизняним замовником цих моторів. «Це багатофункціональний літак. Ми використовуємо їх як чартерні і возимо ними як пасажирів, так і вантажі. Наші літаки сідають на грунтові аеродроми, де не кожен літак сяде і доставить вантаж цілим. Завдяки новому мотору й новому повітряному гвинту КПД збільшиться у рази», – прокоментував проекту #Fly9999 гендиректор компанії «Константа» Євген Гаврилов.

Він уточнив, що двигуни «Мотор Січ» буде постачати «Константа» розраховує почати експлуатацію оновлених літаків якомога швидше.

«Ринок має потребу у таких літаках. За вантажопідйомністю він не має рівних у своєму класі. Важливо також і те, що в нового двигуна прийнятна ціна. У Росії намагалися модернізувати Ан-2, встановивши двигуни американського виробництва – і це було занадто дорого, приватні компанії не могли собі дозволити таку покупку. Українські ж авіадвигуни не такі дорогі. Те саме можу сказати й про іноземні аналоги модернізованого Ан-2 – вони коштують дорожче, а за експлуатаційними характеристиками більш слабкі. Крім того, на модернізованому Ан-2 відбулася імпортозаміщення, і, наприклад, повітряний гвинт вже не російського виробництва, що у нинішніх умовах також важливо», – сказав Гаврилов.

Як раніше відмічав президент «Мотор Січі» В’ячеслав Богуслаєв, за критерієм вартість-ефективність на ринку авіаперевезень цей літак не має конкурентів, адже двигуни, встановлені на них, втричі дорожче за двигуни «Мотор Січі». За його словами, ціни на модернізований Ан-2 слід утримувати суттєво нижче за ринкову ціну подібного іноземного літака. «Якщо вартість буде вище, авіакомпанії просто не зможуть швидко окупити літак», – казав Богуслаєв. За його словами, завдяки МС-14 ветеран місцевих повітряних ліній ще довго буде жити. Впевнений, що ця модель літака буде літати сто років.

За оцінками Богуслаєва, тільки в самій Україні модернізації потребує дві сотні Ан-2, а, скажімо, у Китаї їх у кілька разів більше. При чому «Мотор Січ» може постачати замовникам по сто двигунів МС-14 на рік. При чому гендиректор «Константи» Євген Гаврилов переконаний, що старт комерційної експлуатації модернізованого Ан-2 в Україні та за кордоном дозволить закріпити позиції авіабудівних підприємств на зовнішніх ринках і збільшить експортний потенціал України. За його словами, «Константа» має намір придбати ще кілька таких літаків.
Выбор редакции