Депутатам потрібно створити слідчу комісію для розслідування схеми Коломойського в «Центренерго», - політолог

12:54 | 02.09.2019
Для розслідування скандалу довкола держкомпанії «Центренерго» необхідно створити тимчасову слідчу комісію у Верховній Раді. Про це написав політолог Петро Олещук на своїй сторінці в Facebook. 
 
Експерт повідомив, що нині розгортається скандал довкола державної компанії «Центренерго», яка відмовилась від закупівлі українського вугілля на користь російського, що постачає компанія, пов’язана з олігархом Ігорем Коломойським. Фактично олігарх заробляє на держкомпанії.
 
«На початку липня у державній компанії «Центренерго» змінився менеджмент. Після цього відмовилися від українського вугілля шахти «Краснолиманська», та почали закуповувати російське з шахт, пов’язаних з Коломойським. «Совпадєніє»? Хто знає. При цьому, "Центренерго" підписала договір на поставку вугілля з Росії на 400 мільйонів гривень з ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої має безпосереднє відношення до діяльності групи "Приват"… При цьому, вироблену з російського вугілля продукцію державне "Центренерго" продає підприємствам все того ж Коломойського - Нікопольському і Запорізькому заводом феросплавів», - написав Олещук.
 
На його думку, цей скандал кидає тінь на представників нової влади, до якої Ігор Коломойський близький. Політолог запропонував депутатам розібратися з цією проблемою та створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію для розслідування ситуації в «Центренерго».
 
«Шановні новообрані народні депутати - Слуги народу, можливо, слід створити слідчу комісію у Верховній раді, розібратися з питанням, зі справедливістю обвинувачень, оголосити про висновки та закрити питання раз і назавжди? Чому б не продемонструвати приклад реагування у цій ситуації? Адже тему будуть обговорювати, і зігнорувати її не вийде», - зазначив Олещук.
 
Раніше екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що сконцентрувавши зусилля на розслідуванні сфабриковної справи «Роттердам+», НАБУ і САП не помічають зловживань на "Центренерго" на користь Коломойського, які призведуть до банкрутства держпідприємства. «Серед фахівців не секрет поточна схема зловживань на Центренерго: вугілля купується по 2500 грн/тонну - це вище ніж ціна Роттердам+, тобто завищення собівартості; собівартість електричної енергії з такою ціною вугілля складає не менше 1.90 грн/кВт.год; але продаж відбувається майже виключно підприємствам Коломойського по ціні 1.30 грн/кВт.год, тобто зі збитком 30%", - описав схему зловживань Вовк.
 
Нещодавно ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія «Центренерго» підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з невідомою бориспільською фірмою «Нафта Форс», заснованою в серпні минулого року зі статутним фондом в 1 тис. грн. Згодом Незалежна профспілка гірників України звернулась до виконуючого обов'язки голови СБУ Івана Баканова з проханням перевірити інформацію про закупівлю держпідприємством «Центренерго» вугілля з окупованих районів Донбасу.

Нагадаємо, 19 серпня за участю Президента відбулась нарада з питань підготовки країни до зими. Учасники наради визнали, що формула «Роттердам+» забезпечує найнижчу закупівельну ціну вугілля – 1,74 тис. грн за тону.
Выбор редакции