Порушують міжнародне гуманітарне право — окупанти прикриваються чужим прапором, чи вдають капітуляцію

01:54 | 01.03.2022
Автор: Сергей Набок

Регулярні війська Російської Федерації, які незаконно вторглися на територію України щоденно порушують сотні положень міжнародного права, українського, і, власне, російського законодавства.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на своїй сторінці у Facebook наводить декілька прикладів, коли у населених пунктах Перемога, Нова Басань Київської області, на автодорозі Красностав–Ніжин Чернігівської області російські окупаційні війська вивішували на техніці державну символіку України.

“Крім того, зафіксовані випадки, коли противник вивішує білий прапор на своїй техніці нібито для того, щоб здатись. Проте після наближення до українських позицій ворог починає відкривати вогонь на ураження” — пише Головнокомандувач Збройних Сил України.

Дії РФ як на полі бою, так і на міжнародній політичній арені з точки зору міжнародного права важко кваліфікувати, як комбатантні, бо, власне, оголошення, чи визнання війни, як такого не було зафіксовано. А оборудка із підміною прапора скоріше виглядає, як класичне піратство, чи тероризм. Вона порушує десятки статей Міжнародного гуманітарного права (див. сайт Міжнародного Комітету Червого Хреста), і декілька статей, власне, російського законодавства.
Выбор редакции