Главная / News

Надшвидкий бойовий дрон з України. Екс-гендиректор Антонова презентував нову розробку.

16:24 | 18.06.2021
Головна / News
Надшвидкий бойовий дрон з України. Екс-гендиректор Антонова презентував нову розробку.

Військовий безпілотник ACE ONE було презентовано 15 червня 2021 року на виставці “Зброя та безпека-2021”.

Засновники Міжнародної компанії ACE, екс-президент ДП "Антонов" Олександр Лось та колишній голова Державного космічного агентства України Володимир Усов, на виставці “Зброя та безпека-2021” презентували свій унікальний проект - надшвидкий бойовий дрон з технологіями stealth та ройовими можливостями ACE ONE.

Над розробкою літального апарата працювали 25 найкращих українських вчених та фахівців у сфері авіакосмічної галузі на базі кращих підприємств. Розробка двигуна - ДП "Івченко-Прогрес" і “Мотор Січ”. Виробництво планера - ТОВ “Гідробест”.

“Ми розробили новий надсучасний бойовий дрон ACE ONE. Таких безпілотників ані в Україні, ані в світі ще не було. У своєму класі бойових безпілотників, які можуть переносити озброєння до 1 тонни, - ACE ONE №1. Він розроблений на основі новітніх технологій-Stealth. Завдяки цьому, а також своїй формі плаского крила, безпілотник є фактично невидимий для радарів і його складно вичислити. Швидкість ACE ONE наближена до надзвукової. Це 1000 км/год. ACE ONE непомітно з'являються, знищують ціль і зникають, немов розчиняються в повітрі. Управління здійснюється за допомогою системи штучного інтелекту, яка може управляти роєм таких безпілотників”, - розповів головний конструктор та керівник проекту Олександр Лось

“ACE ONE використовується для захисту повітряного простору від безпілотників супротивника . Якщо, наприклад, на територію України залетить безпілотник розвідник, ACE ONE, який значно швидший і потужніший за усіма характеристиками, зближується з ним і знищує його. Також ACE ONE використовується для швидкого ривка на територію противника, виконання операції та повернення на наземну станцію”, - зазначив екс-голова Державного космічного агентства Володимир Усов.

Висока швидкість і невидимість дозволяють ACE ONE виконувати надскладні операції:

  • стратегічна, оперативна та тактична розвідки,
  • штурмові операції в широкому діапазоні висот,
  • придушення супротивника протиповітряної оборони.

Для готового прототипу, який можна запустити в небо, за підрахунками конструкторів, потрібно ще близько як 30 місяців. Олександр Лось та Володимир Усов представили учасникам виставки повнорозмірний макет дрону. За їхніми словами, наразі триває тестування окремо усіх агрегатів безпілотника. Фінансування конструкторської роботи відбувалося за власний кошт розробників.

“Ми об’єднали спільні зусилля та гроші, щоб розпочати реалізацію цього проекту. Ідея створення дрону виношувалася багато років. Традиційно для того, щоб розпочати розробку військової та космічної техніки, потрібно отримати держзамовлення. Ми довго на нього очікували, однак, не дочекалися. Тому було прийнято рішення більше не чекати, оскільки є шанс і ризик спізнитися на всі можливі ринки, з усіма можливими технологіями. Так з'явилася наша приватна міжнародна компанія ACE, яку ми створили з однодумцями”, - наголосив Олександр Лось.

Для того, щоб рухатися далі і розпочати виробництво прототипу і дійти до моделі, яка буде комерціалізована, необхідні інвестиції.

“Оскільки проект створений як міжнародний, з розташуванням в Україні, то інвестиції залучатимуться на міжнародному ринку. Ми розраховуємо на Індію, Ізраїль, Північну Америку та Європу. Також ми надіємося, що й наша країна все-таки скористається цими технологіями в національних інтересах”, - зауважив Олександр Лось.

Екс-голова Держкосмосу Володимир Усов зазначив, що Україні, в якій триває війна, ACE ONE потрібен більше, аніж комусь. “Нам необхідно мати систему оборони проти російських безпілотників-розвідників. Швидкий і потужний безпілотник ACE ONE із системою технологій-Stealth є ідеальною обороною від ворожих безпілотників. Якщо Україна матиме кілька роїв ACE ONE на озброєнні, це надзвичайно підвищить всю обороноздатність країни”, - сказав він.

Вартість дрону ACE ONE із наземною станцією коливається в районі $ 12-13 млн.