Главная / News

Побузькі металургині: історії з жіночим обличчям

16:44 | 08.03.2021
Головна / News
Побузькі металургині: історії з жіночим обличчям

2017 рік став знаковим для українських жінок, які обирають кар'єру та фінансову незалежність. Наказ МОЗ №256, який забороняв українкам працювати на 450 професіях, нарешті було скасовано. Цей наказ не просто не давав зухвалим жінкам "корчувати пні", як дехто іронізував. Радянський наказ 25-річної давності грубо порушував право жінок влаштовуватись на роботу, включаючи високооплачувані та перспективні позиції, які у ХХІ столітті вже давно не є небезпечними або фізично виснажливими. Індустріалізація та роботизація праці зробили свою справу, і сьогодні вже не треба бути могутнім Халком, щоб зробити успішну кар'єру на будівництві, в морі або у важкій індустрії. Жінки отримали можливість працювати там, де їх покликання, і деякі знайшли своє місце у металургійній справі. Про "залізних леді" сучасної України та про кар'єрні можливості, які відкриває стихія металу, розповімо на прикладі одного з підприємств, де рівні можливості – не просто гасло.

В Україні соціально-відповідальні компанії, які керуються европейськими принципами роботи, ще до прийняття цього прагнули до встановлення рівноваги серед своїх працівників. Так Побузький феронікелевий комбінат згідно власної програми сталого розвитку створював рівні можливості професійного зростання, підвищення кваліфікації, отримання нової спеціальності та здобуття вищої освіти для всіх співробітників. Керівництво комбинату і міжнародна інвестиційна група Solway, розглядають ці дії, як вигідні інвестиції в людський капітал.

Ольга Юречко розпочала свій трудовий шлях машиністкою крану у 2003 році. За рахунок коштів комбінату отримала вищу освіту за спеціальністю «економіка підприємства» і зайняла посаду інженера з організації та нормування праці. Ольга не лише чудова мати 2-х дітей, а й талановита майстриня, спортсменка, громадська активістка і депутат селищної Ради.

ПФК на різних рівнях підтримує співробітниць, що стали матерями та створює сприятливі умови для побудови кар’єри та відповідального батьківства. Окрім вкладів в освітню сферу комбінат бере на себе фінансування оздоровлення дітей співробітників в літньому оздоровчому таборі, надає місця в дошкільних установах. Спонсуються спортивний та культурно-масовий сектора, секції, гуртки, де займаються діти працівників комбінату. Велике значення надається розвитку творчих талантів креативної молоді та створенню додаткових можливостей для її реалізації.

Олена Шамара отримала цікавий робочий досвід перш ніж стала начальником відділу з митного оформлення: послідовно займала посади декларанта, брокера й агента з митного оформлення. Вміло поєднує продуктивну роботу на комбінаті й активну соціальну діяльність. Олена успішно координує благодійні ініціативи і проекти ПФК.

Для прекрасної частини людства на комбінаті гарантовані всі пільги, передбачені законодавством України: додаткові відпустки, скорочений робочий день; надання відпустки працівницям із маленькими дітьми у зручний для них час.

“Особлива увага надається багатодітним матерям і сімейним династіям. Наявність на підприємстві останніх засвідчує ефективність соціальної політики ПФК, коли доньки обирають залишитися у селищі й трудитися поряд з матерями”, — поділився генеральний директор Побузького феронікелевого комбінату Денис Шевченко.

Батьки Ольги Цап працювали в металургійному цеху ПФК і стали її особистим прикладом для наслідування на шляху від транспортерки випалювального цеху до оператора диспетчерської служби. Заочна економічна освіта в Миколаївському аграрному університеті також знадобилася — жінка часто підмінює економіста відділу. Ольга створює чудові іграшки, обожнює подорожі та має власний тревел-блог.

Наразі на підприємстві налічується 535 працівниць, що знайшли себе у різних спеціальностях: лаборанти, технологи, контролери відділу технічного контролю, комірниці, оператори, прибиральниці, транспортувальниці, машиністки кранів, охоронниці, бухгалтери, економісти, фахівці кадрової служби тощо. Жінки на підприємстві складають третину робітників обпалювального цеху і майже половину енергоцеху, 45 з 50 працівників ЦХЛ - жінки.

У відділі технічного контролю Побузького феронікелевого комбінату на чолі з Інною Приходько взагалі сформувався суто жіночий колектив.

Хоча жінки начальники вже не є чимось незвичайним для комбінату, вони досі займають лише третину керівних посад. Проте керівництво комбінату прагне сбалансувати можливості для обох гендерів, використовуючи у якості інструмента власні освітні програми та співробітництво з освітніми закладами.

Анна Максимчук, заступник головного інженера з охорони навколишнього середовища, отримала вищу освіту на денній формі навчання за кошти ПФК в рамках програми «Готуємо кадри для виробництва». А починала кар’єру з посади контролера відділу технічного контролю.

Жінки менш схильні йти реалізовувати себе у гірничодобувній промисловості через складений стереотип про небезпечність та шкідливість праці на виробництві, ігноруючи існування низки безпечних, інтелектуальних та цікавих професій.

У вересні 2020 року ПФК запустив інтерактивний проект «ПІЧ», головною метою якого є ознайомлення підлітків із можливостями, що відкриває гірничодобувна індустрія та підвищення зацікавленості у технічних або профільних дисциплінах. В тому числі одним із завдань проекту є залучення дівчат до освоєння металургійних спеціальностей та підвищення кількості жінок-спеціалістів у галузі.


Теги: ПФК