Главная / Украина

Мобілізація транспортних засобів: хто і за яких умов може вилучити автомобіль

16:55 | 16.04.2024
Головна / Украина
Мобілізація транспортних засобів: хто і за яких умов може вилучити автомобіль
Мобілізація транспортних засобів: хто і за яких умов може вилучити автомобіль
Процедура вилучення автомобілів на потреби Збройних Сил України (ЗСУ) не порушує Конституцію України, стверджують у Верховній Раді. Згідно з представником Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки, Федором Веніславським, такі заходи можуть бути узгоджені з умовами воєнного стану. Він пояснив, що Конституція України передбачає обмеження прав людини та громадянина в умовах воєнного стану, зокрема щодо володіння і користування майном.

Проте зазначено, що звичайні легкові автомобілі точно не будуть вилучатися на потреби ЗСУ, оскільки вони не є необхідними для цілей безпеки та оборони. Замість цього, вилучення може торкатися вантажних автомобілів, які можуть бути використані для перевезення боєприпасів, особового складу або спецтехніки.

Представник Веніславський підкреслив, що у законопроекті про мобілізацію конкретизовано умови вилучення транспортних засобів, зокрема, враховуючи те, якщо транспортний засіб є єдиним джерелом забезпечення існування людини, він не може бути вилучений. Однак, якщо у громадянина є більше одного транспортного засобу, вони можуть підпадати під процедуру вилучення на потреби безпеки та оборони.

Такі дії не суперечать Конституції, оскільки вони мотивовані необхідністю захисту держави та її громадян в умовах воєнного стану. Такі обмеження в правах можуть бути застосовані, коли стоїть питання про суспільну необхідність.
Мобілізація транспортних засобів: хто і за яких умов може вилучити автомобіль
▪️ Військові формують потребу у транспортних засобах, після чого у конкретних областях створюються мобілізаційні замовлення, які реєструються в ТЦК і можуть бути вилучені.
▪️ Автомобіль можуть вилучити ТЦК, СБУ або ГУР на підставі рішень місцевих державних адміністрацій.
▪️ Авто для потреб ВСУ можуть вилучити у громадян, які мають більше одного транспортного засобу. Попередньо проводиться оцінка ринкової вартості автомобіля, і вилучатимуть той, який найбільше підходить для оборонних потреб (особливо грузові автомобілі, придатні для перевезення боєприпасів та особового складу, а також спецтехніка, що може працювати в умовах бездоріжжя).
▪️ Заборонено перевозити транспортний засіб в іншу область або за межі України. Якщо автомобіль, наприклад, вилучено в Київській області, його не можна відправляти до Дніпропетровської області - і навпаки.
▪️ Заборонено передавати право власності на транспортний засіб, здавати його в довгострокову оренду або використовувати як заставу. ▪️ Власникові автомобіля повинні повернути його протягом 30 днів після оголошення демобілізації. Порядок компенсації збитків, завданих транспортним засобам, повинен визначити Кабінет Міністрів.