Главная / News

В Україні дозволять подвійне громадянство, але не з Росією – Кулеба

17:21 | 08.03.2021
Головна / News
В Україні дозволять подвійне громадянство, але не з Росією – Кулеба
В Україні планується дозволити подвійне громадянство з дружніми країнами, але будуть обмеження на участь у політичному житті. Про це сьогодні, 5 березня, заявив на брифінгу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. 

За словами Кулеби, політика держави щодо подвійного громадянства складається з двох елементів. З одного боку, планується дозволити подвійне громадянство з країнами Євросоюзу та іншими дружніми країнами, список буде визначатися деякими критеріями. Виключено подвійне громадянство з країною-агресором Росією, запевнив Кулеба. 

За словами глави МЗС, це дасть можливість українцям, що виїхали до інших країн, інтегруватися в нове суспільство, зберігши зв'язки з батьківщиною. З іншого боку, у людей, які займають посади народних депутатів чи міністрів, громадянство має бути тільки українське, і в цьому питанні будуть встановлені обмеження, підкреслив Кулеба. За його словами, робота з депутатами над відповідними змінами в законодавстві ведеться постійно.

"Ми працюємо з депутатами над відповідними законодавчими змінами. Є один виняток – це держава-агресор, з нею не може йтися про будь-яке подвійне громадянство. Ми плануємо дозволити подвійне громадянство, з країнами Євросоюзу, з країнами, які є для нас дружніми, і список цих країн залежатиме від деяких критеріїв", – сказав Кулеба. 
Він пояснив, що такий крок дозволить тримати разом мільйони українців по всьому світу, а Україна не заважатиме їхній інтеграції в суспільство інших країн. "Але є другий елемент: якщо ви маєте декілька паспортів, чи маєте ви право бути депутатом парламенту? Чи можете ви бути міністром? Тут буде інша політика і встановлені низка обмежень, щоб не допустити зловживань. На такий посаді людина має бути громадянином однієї країни – України", - додав міністр.