Главная / Новости

Навіщо обʼєднувати університети в Україні — відповідь заступника міністра освіти

19:12 | 25.04.2024
Головна / Новости
Фото — Чернівецький національний університет
Фото — Чернівецький національний університет
Україна здійснює процес об'єднання низки вищих навчальних закладів з метою зменшення їх кількості та покращення ефективності. Про це пише РБК-Україна.



Про причини обʼєднання вишів в Україні

Головною причиною цього рішення є зменшення кількості студентів в країні. За останні 15 років кількість випускників шкіл скоротилась з 670 тисяч до 360 тисяч. Це призвело до необхідності перегляду мережі вищих навчальних закладів. За словами заступника міністра освіти і науки України Михайла Винницького, існуюча мережа закладів вищої освіти виявилась недоцільною та неефективною. Найбільш оптимальним сценарієм є об'єднання закладів, і це рішення мають запропонувати самі керівники навчальних закладів у регіонах спільно з місцевими адміністраціями.

У процесі об'єднання також передбачається зменшення кількості вишів з 170 до 100. За словами Винницького, у містах з населенням від 100 до 350 тисяч осіб рекомендовано мати не більше двох вишів. Ці зміни обумовлені погіршенням демографічної ситуації в останні роки, що призвело до скорочення кількості абітурієнтів та студентів. Україна продовжує процес об'єднання університетів, який було призупинено на час вступної кампанії, але пізніше планується відновити його.

Нагадаємо, що студенти, які входять до числа ВПО, все ж мають можливість отримувати фінансову допомогу за певних умов.